Solární firma Malina má problémy. Od zákazníků vybrali statisícové zálohy a teď se neozývají

Fotovoltaická firma Malina v problémech

Jeden z nejsilnějších aktérů na trhu s fotovoltaickými systémy v Česku. Takto se donedávna hovořilo o firmě Energetický holding Malina. K jejímu rychlému růstu vedly především jejich velké ambice zprostředkovány expanzivní marketingovou strategií. Nyní se však zdá, že firma směřuje k neúspěchu. Malina se údajně potýká s problémy a její majitel Cyril Regner se pokouší firmu Energetický holding Malina prodat.

Při řešení energetické krize se mnoho domácností a firem v zemi rozhodlo investovat do fotovoltaických elektráren. Díky takto vysoké poptávce vzniklo během krátké doby spoustu nových dodavatelů fotovoltaické energie, jejichž zakladatelé se před tím věnovali úplně jiným oborům. Nicméně, jakmile se ceny za energie trochu zklidnily, zájem domácností o fotovoltaiku záhy opadl. A tak se někteří dodavatelé solárních panelů dostali do problémů.

Padne fotovoltaická firma Malina?

Do problémů se teď dostala například firma Malina. Již na konci ledna se zveřejnily první zmínky o možných problémech firmy. Například deník E15 zmiňoval, že na začátku roku opustila jejich řady vysoká desítka instalatérů a v únoru se k nim přidala další skupina zaměstnanců. Někteří z nich nebyli řádně placeni po několik měsíců, chystají se proto podat žalobu na ochranu svých práv.

Ačkoli společnost Malina působí na trhu teprve rok, stala se významným hráčem. Díky patří hlavně intenzivnímu marketingovému plánu, který firmu dostal na vrchol a oslovil tak spoustu zákazníků. Firma však nedokázala včas splnit nárůst počtu objednávek. Podle odborníků lze částečně důvod přisoudit obtížné situaci na trhu, kdy většina firem trpí nedostatkem komponent. Nicméně u Maliny je problémem, že i přes narůstající počet nedokončených projektů stále rychle přibývají noví zákazníci. Smlouvy na zprostředkování solární elektrárny s ní podepsalo několik tisíc lidí, od nichž vybrala statisícové zálohy.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) v únoru, Cyril Regner tvrdil, že jeho společnost má situaci pevně v rukou, ačkoli se mnoho montážníků rozhodlo ji opustit a nedaří se jí dodržovat své závazky. Regner tvrdil, že tyto problémy se snaží řešit rychle a efektivně. Tehdy podle něj firma tuto situaci zvládala.

V současné době podle deníku HN společnost Malina dokonce přestala komunikovat se svými zákazníky. Ani PR agentura, která dříve s Malinou spolupracovala, již není s touto firmou spojena a nevěnuje se již její komunikaci. Členové vedení firmy, včetně Cyrila Regnera, také neodpovídají na dotazy a nelze na ně ani dohledat kontakt.

V případě, že by došlo ke krachu společnosti Malina, mělo by to negativní dopad i na klienty, kteří již od ní obdrželi instalaci solární elektrárny. Tito zákazníci by přišli o několik let záruky a servisu, což by mohlo mít pro ně velké důsledky.

Nastane pád fotovoltaického boomu?

Společnost Malina však není jediná, která se musí potýkat s potížemi. Kvůli solárnímu boomu a vysoké poptávce po solárech došlo ke zpoždění dodání panelů téměř u všech společností. V průměru se dodací lhůty prodloužily ze čtyř na osm měsíců a některé společnosti dokonce zcela zastavily přijímání nových objednávek.

„Například společnosti S-Power nebo Solarinvest loni v létě vyhlásily na nové objednávky kompletní stop stav, další mají na nové zakázky nastavené jiné limity, třeba měsíční,“

pro deník E15 Aleš Hradecký, jednatel společnosti Solarinvest

Hradecký doporučuje, aby si zákazníci před objednáním služeb projeli diskuzní fóra všech montážních firem, které zvažují, aby se ujistili, že firma dokáže splnit jejich požadavky.

Po tom, co ceny za energie přestaly růst, došlo i ke zpomalení zájmu o soláry. Lidé se tak obávají, že by tuzemský trh mohl dopadnout podobně jako ten polský. Mnoho montážních firem tam během krátké doby zkrachovalo. Kvůli tomu tak jejich zákazníci ztratili jak záruku, tak někdy i finance ze záloh. Ačkoli zájem o fotovoltaiku tady stále je, není už tak silný, proto jsou zde jisté obavy, že by mohl nastat stejný scénář jako právě v Polsku.

Závěr

Předpovědi o tom, zda český fotovoltaický trh dopadne stejně jako ten polský jsou zatím jen pouhé spekulace. Teprve následující měsíce ukážou, jestli se máme čeho obávat. V případě toho nejhoršího scénáře to může zasáhnout mnoho domácností, které mohou přijít i o statisícové uhrazené zálohy za instalaci.

  • Kdo je firma Malina a jakým problémům čelí?

    Firma Malina je jeden z nejsilnějších hráčů na trhu s fotovoltaickými systémy v Česku. Čelí problémům se splněním počtu objednávek, se zaměstnanci, kteří nebyli řádně placeni, a s komunikací se zákazníky.

  • Proč firma Malina nedokázala splnit nárůst objednávek?

    Jedním z důvodů je obtížná situace na trhu, kdy většina firem trpí nedostatkem komponent. Dalším důvodem je, že firma Malina stále přijímá nové zákazníky navzdory narůstajícímu počtu nedokončených projektů.

  • Jaká je současná situace ve firmě Malina?

    Firma Malina přestala komunikovat se svými zákazníky, PR agentura již s firmou nespolupracuje a vedení firmy, včetně majitele Cyrila Regnera, neodpovídá na dotazy ani není dostupné pro kontakt.

  • Jaký dopad by měl případný krach firmy Malina na klienty?

    Klienti, kteří již od firmy Malina obdrželi instalaci solární elektrárny, by přišli o několik let záruky a servisu, což by mohlo mít pro ně velké důsledky.

  • Je situace na českém trhu s fotovoltaikou srovnatelná s polským trhem?

    Zatím se jedná pouze o spekulace. Ačkoli zájem o fotovoltaiku v Česku stále existuje, není již tak silný jako dříve, a proto jsou obavy o možný podobný vývoj jako v Polsku, kde zkrachovalo mnoho montážních firem.

  • Jaká je doporučení pro zákazníky před objednáním solárních systémů?

    Je doporučeno, aby si zákazníci před objednáním služeb projeli diskuzní fóra všech montážních firem, které zvažují, aby se ujistili, že firma dokáže splnit jejich požadavky.

Vyberte si spolehlivého dodavatele

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin