Díky tomu, že rada energetického regulačního úřadu (ERÚ) v prosinci roku 2022 schválila novelu energetického zákona, je nyní možné sdílet společně vyrobenou elektřinu v bytových domech.

„Novelizovaná vyhláška se doplňuje s novelou energetického zákona, tzv. lex OZE I, která již prošla legislativním procesem. Mezi změnami je totiž i navýšení limitu pro instalaci vlastního zdroje bez nutnosti opatřit si licenci do 50 kilowatt. Zvýšený limit nejvíce využijí právě větší plochy střech bytových domů,“

Martina Krčová, členka Rady ERÚ v tiskové zprávě ERÚ.

Vyhláška podle úřadu umožňuje sdílení elektřiny prostřednictvím zavedení vůdčího odběrného místa, které bude v bytovém domě jediné a připojen k němu bude společný zdroj. Přes toto odběrné místo budou prodávány také přebytky v domě nespotřebované elektřiny z domu do sítě. Vedle vůdčího odběrného místa ale budou stále fungovat i přidružená odběrná místa, která zůstanou jednotlivým bytům. Ty si tedy budou moci nadále vybírat vlastního dodavatele.

Tento systém podle ERÚ umožní přístup jen těm domácnostem, které o něj budou mít zájem. "Ostatních obyvatel domu se změna nijak nedotkne. Podmínkou bude pouze schválení instalace zdroje domem jako celkem" uvedl úřad. Vyrobená elektřina se bude rozdělovat podle takzvaného alokačního klíče.

Obcházení právních předpisů

Obyvatelé bytových domů měli dosud ve výrobě elektřiny jen omezené možnosti. Do tohoto roku jim totiž právní předpisy neumožňovaly sdílení společně vyrobené elektřiny mezi jednotlivé domácnosti. Někteří si však našli skulinku a možnosti, jak zákon obcházet, a to např. slučováním odběrných míst do jediného odběrného místa. Takové postupy jsou však podle ERÚ protiprávní. Zákon totiž odběratele ztotožňuje s odběrným místem, a to samé platí i pro ochranu spotřebitele. Pokud spotřebitel nemá samostatné odběrné místo, pro systém neexistuje. Nemůže si vybrat ani vlastního dodavatele energií, protože po sloučení má dům jediné odběrné místo a může mít pouze jednoho dodavatele.

„Tyto komplikace byly důvodem, proč decentrální zdroje v podmínkách bytových domů dosud fungovaly jen zřídka – na rozdíl od rodinných domů, kde vidíme rozvoj domácích elektráren nejen v posledním roce. Novelizovaná vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou je naším legislativním příspěvkem ke komunitní energetice. Nově otevírá možnosti k většímu využití fotovoltaiky i pro stavební bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek,“

předseda Rady ERÚ, Stanislav Trávníček v tiskové zprávě ERÚ

První krok ke komunitní energetice

Vláda plánuje ještě více podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Chystají možnost sdílené elektřiny také mezi lidmi a institucemi – tzv. komunitní energetika. Představa je taková, že například obecní úřad vyrábějící elektřinu ze solárních panelů na své střeše bude moct tuto energii posílat přilehlé školce, soused bude odebírat od souseda.

„Novela vyhlášky ERÚ je prvním krokem ke komunitní energetice, na kterou v Česku čekáme už pár let. Obyvatelům bytových domů konečně poskytne příležitost proaktivně řešit svou výrobu a spotřebu elektřiny”

právnička Eliška Beranová pro společnost Frank Bold.

Podle studie poradenské společnosti EGÚ Brno mohou projekty obnovitelné komunitní energetiky obcí a bytových domů vyrobit až 12 715 gigawatthodin elektřiny, a pokrýt tak téměř osmdesát procent spotřeby domácností.

Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin